Believe it or not, there was always a time when your younger self was hooked with the idea of space so much that he wanted to become an astronaut, wasn’t it? If not an astronaut, everyone must’ve dreamed of going into space and exploring the world beyond. 

This curiosity might’ve plunged you into the world of space and the vast and unknown universe, where you must’ve tried to quench your curiosity with as much knowledge as you could get your hands on. So, if you relate to this pretty much, then continue to read the article and answer some fun space trivia questions that will make you feel many things at the same time, nostalgia being one of them. 

Let’s dive straight into it, starting with the easier ones!

13 Fun space trivia questions to test your love for the universe:

1. How old is the universe?

Ans: 13. 8 billion years old (plus or minus one billion years)

To reckon the age of the universe, scientists adopted the method including the measurement of the composition of matter and energy density. In addition, they also analysed the oldest objects for deducing the age. 

2. Which is the largest planet in our solar system? (This is an easy one, you should know it)

Ans: Jupiter

Largest in terms of surface, mass, and volume, Jupiter has a diameter approximately 11 times that of the Earth. In addition, Jupiter also has the largest moon in the entire solar system, called Ganymede.

3. Name the closest star to the Sun?

Ans: Proxima Centauri

A red dwarf star, Proxima Centauri, is situated in the Alpha Centauri system, a part of the Centaurus constellation. Proxima Centauri is 4.25 light-years away from the Sun, invisible to the naked eye

4. Which is the coldest place in the universe?

Ans: The Boomerang Nebula

The temperature of the nebula measures one degree Kelvin which is approximately -458 degrees Fahrenheit and -272.15 degrees Celsius. It belongs to the Centaurus constellation. 

Recommended reading: Here’s All You Need To Know About Your Normal Body Temperature

5. Which is the largest star in the universe?

Ans: Red supergiant stars

Red supergiant stars are a cluster of stars with the largest volume of stars and are categorized as K or M spectral types. The cluster does not consist of a dozen or anything less than that. They are over several hundred with a thousand times the radius of the Sun. Out of these stars, scientists believe that UY Scuti is the largest of them all, with 5 billion times the volume of the Sun. 

6. Which type of galaxies is most common in the universe?

Ans: Elliptical galaxies

There are a minimum of two trillion galaxies in the universe. Each of them has its dust, stars, dark matter, and interstellar gas. These galaxies are categorized into three types: elli[tical, irregular, and spiral. 

7. What in the universe has a very strong gravitational pull where light cannot escape?

Ans: Blackhole

Black holes are generally formed due to a supernova that is characterized by the death of a very large star that eventually dissolves into itself. Black holes steal the gas of the stars until there is nothing. Sometimes, these black holes are so strong that they can swallow planets.

8. The longest continuous time spent by a human in space is?

Ans: 437 days (plus or minus 20 days)

The extraordinary human to spend more than 14 months in space was Valeri Polyakov, a Russian astronaut who resided in the Mir Space Station from January 1994 to March 1995. Once he was retired, the time he collectively spent in the universe amounted to 22 months and 678 cumulative days. 

9. Which constellation has the hottest place in the universe?

Ans: The Virgo constellation

The Virgo constellation contains a cloud of gas that envelops a cluster of galaxies that are stuck together. This cloud of gas was originally formed due to the collision of galaxies that were moving at the speed of 2500 miles per second. The temperature of this place crosses over 300 million degrees Celsius.

10. Which is the smallest planet in the solar system?

Ans.: Mercury

Even smaller than Jupiter’s largest moon, Ganymede, Mercury has a radius of only 1,516 miles. 

11. How much dark matter is present in the universe?

Ans: 27%

For those who don’t know, dark matter is a hypothetical form of matter in the universe where 68% is dark energy. Probably, less than five per cent of the universe is made up of the ‘normal’ matter, which we call galaxies, constellations, etc. 

Due to the exorbitant amount of matter, scientists believe that dark matter plays a significant role in the universe’s evolution and determining its structure. Therefore, one can conclude that approximately 80 % of the universe’s matter is made up of something that we cannot see or determine. You might come across dark matter as one of the most interesting outer space trivia concepts, which are probably interminable. 

12. The common type of star in the Milky Way is?

Ans: Red dwarf stars

Making up ¾ of all the stars present in the Milky Way, the surface temperature of the Red Dwarf stars is approximately less than 4000 Kelvin. Although they are commonly found, they are invisible to the naked eye due to their low luminosity. Interestingly, these stars develop extremely slowly; that is, they continue to exist for trillions of years. 

13. Which NASA space flight was the last manned mission to the moon?

Ans: Apollo 17

On December 7, 1972, NASA launched Apollo 17, becoming the first night launch. Not only that, but it was also the last mission of NASA’s Apollo program, and it was also the last time when humans got the opportunity to travel beyond low Earth orbit. 

With this, we end our fun space trivia questions list. We hope you found it fun and interesting! Stay tuned, and we’ll be back with more.